„Radšej tri dni bez soli ako jediný deň bez čaju.“
Čínski čajoví majstri ako prví spoznali pôvab i silu zelených čajových lístočkov, ktoré začali pripravovať ako skvostný nápoj pre cisára a jeho dvor. Z Číny sa tradícia pitia zeleného čaju dostala do Japonska, na čom mali zásluhu najmä budhistickí mnísi. Aj tu sa potvrdilo ich príslovie:
„Radšej tri dni bez soli ako jediný deň bez čaju.“
V škatuľke čaju sa totiž nachádza veľká dávka poézie a jeho pravidelné pitie je nekonečne inšpiratívne. Stimulujúci účinok lahodného nápoja v sebe harmonizuje dve zdanlivo protikladné veci – bystré vedomie a uvoľnenie napätia. Tieto skvostné zážitky pri pití japonského čaju si môžete prísť vychutnať aj vy do reštaurácie SUSHIHANIL v Žiline .
Z ponuky japonských čajov vyberáme:
SENCHA – jeden z najrozšírenejších čajov v Japonsku. Jej bledozelená farba sa vyznačuje jemnou kvetinovou arómou, len v náznakoch horkastou chuťou, ktorá neskôr sladne na jazyku.
GYOKURO – najlepší lístkový čaj Japonska vyvážený harmonickou chuťou, je to cisár japonských zelených čajov. Je jemne trpký a pritom neobyčajne povzbudzujúci. Zvyšuje radosť a hladinu dobrej nálady.
BANCHA – tento čaj ma žlto-zelenú farbu a znamenitú chuť, kde pocítite tóny trávy a sladkastú dochuť na jazyku. Obsahuje veľké množstvo vápnika a železa a len jemné množstvo kofeínu, preto je tento čaj vhodný pre deti, staršie osoby a tehotné ženy.
Okrem japonských čajov sú v ponuke reštaurácie Sushihanil aj čaje z celého sveta – Huacha biely kráľ jazmínov (výborný druh čínskeho zeleného čaju s jazmínom), diamantový (vhodný pre vitalizáciu a imunitu), zelený čaj s vôňou sakury (japonskej čerešne), čaj tuaregov (s marockou mätou), aj výborné ovocné čaje – jahodienka (voňavý rooibos s kúskami jahôd a pravou vanilkou), poklad perzie (aktívny ovocný čaj so zázvorom, jabĺčkami a citrónom) a elixír krásnych žien (čaj plný vitamínov a života). Všetky čaje sa podávajú v tradičných japonský kanvičkách.